Botoks hakkında bilinmesi gerekenler

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. İlsun Aka, estetik cerrahide botoks kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Botoks nedir?

Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınmasını engellemek için uygulanan enjeksiyon tekniğidir. Botoks bir yılan zehirli değil clostridium adlı bir bakteriden elde edilen toksindir. İçeriğinde bulunan botolinum toxin maddesi çok küçük miktarda kas içine enjekte edilerek kasların gevşemesi sağlanır. Bu özelliği sayesinde estetik cerrahide kırışık, kaş kaldırma ve terleme tedavisinde yıllardır başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Her geçen gün kullanım alanı genişleyen botoks günümüzde migren, obezite, diz ağrısı gibi birçok tıbbı tedavide güvenilir bir şekilde uygulanmaktadır.

Botoksun uygulama alanları neler?

Botoks, yüzdeki ya da vücuttaki kırışıklıklara enjeksiyon yöntemiyle uygulanan geçici bir tedavi yöntemidir. Botoks uygulamasıyla tedavi edilen bölgeler arasında alındaki yatay çizgiler, iki kaş arasındaki kızgınlık ifadesi veren dikey çizgiler, gözlerin dış tarafındaki kazayağı denilen çizgiler, burnun yan duvarındaki çizgiler, ağız kenarındaki dikey çizgiler, çene ucundaki kırışıklıklar, boyun bölgesindeki yatay ve dikey çizgiler, koltukaltı terlemesi, el ve ayak terlemesi hatta masseter botoksu ile çene inceltme yer alır.

Nasıl uygulanır?

Botoks ameliyatsız bir teknik olduğu için anestezi gerektirmez, ortalama 15 dakika içinde enjeksiyon tekniği ile uygulanır. İşlemden önce lokal bir krem uygulanabilir. Aşırı mimik kullanımını önlemek için belirli kaslara enjekte edilir. Enjeksiyonun tam etkisi yaklaşık 3 ile 7 gün arasında ortaya çıkar. İşlemden önce aspirin ve iltihap önleyici gibi ilaçların tüketiminin de botoks işleminden en az 1 hafta önce bırakılması gerekir. 3. aydan sonra etkisi azalmaya başlar. Yaklaşık 6. ayda botoks enjeksiyonunun tekrarlanması gerekir. Uygulamaların sayısı arttıkça botoksun etkisi 12 ay kadar devam edebilir.

Botoksla terleme tedavisi nasıl yapılır?

Terleme vücudun ısı kaybetmesi nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Lokal terleme; yüz, koltuk altı, ayak ve el bölgesinde görülen terleme şeklidir ve daha çok stres kaynaklıdır.

Terleme tedavisinde en yaygın yöntem pratik olduğu için botoks uygulamasıdır. Aşırı terleme olan bölgeye ince uçlu insülin enjektörüyle botoks ilacı enjekte edilir. İşlem son derece basittir ve işlemden 2 ile 10 gün sonra etkisi hemen görülür. Koltuk altı terlemesi %80 oranında azalır. Botoks sadece uygulanan alandaki terlemeyi azaltır. Aşırı el-ayak terlemesinde de seçilecek en doğru metotlardan birisidir. Ancak el ve ayak terlemesi için yapılan botoks uygulamasının etki süresi biraz daha kısa süreli olup ortalama 2-4 ay etkilidir.

Botoks zararlı mıdır?

Botoks sadece estetik cerrahide değil, günümüzde birçok tıp dalında yaygın olarak kullanılan FDA onaylı güvenilir bir tedavi yöntemidir. Botoksun yaygın bir yan etkisi tespit edilmemiştir. Botoks uygulanan bölgeyi tedaviden sonra 12 saat boyunca ovalamamak ve güneş ışıklarından korumak gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Belki aradığın Aşağıda Olabilir.

Keşfedilecek Daha Fazla Bilgi

Young beautiful woman holding hand by her face while standing in front of camera

Yüz Estetiği

Doğuştan veya sonradan yüzünde fiziksel bozuklukların olması insana ne kadar rahatsızlık vermektedir. İnsanlar bazen yaşında getirdiği doku bozulmalarına bağlı olarak yüz bölgesinde sarkan derilerle karşılaşabilir.

Meme Asimetrisi Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınların büyük çoğunluğunun bir dereceye kadar asimetrik göğüsleri vardır. Bu oldukça doğal bir durumdur. Ancak, bazı kişilerde, bu doğal meme asimetrisi çok daha belirgindir ve

Hastalarımdan gelen yorumlar 

Hastalarım neler yazmış ?

EnglishGermanRussianTurkish

beni
instagramda bul ;)